Hitro zamrznjeni proizvodi
Neposredno v vaš dom
Zadovoljna stranka ali povrnjen denar
Plačilo ob dostavi
Opravite nakup 0-24 h

Okus prave kave

Okus prave kave

Kava je, tako kot vino poseben svet za prave poznavalce. Poznamo mnogo vrst kave: predstavljamo vam nekaj nasvetov in zanimivosti, ki vas bodo povedli v svet bogat z okusi.

Porekla kavnih zrn

Porekla kavnih zrn

Za vsakega posebna vrsta kave. Obstajajo številne različice in tudi dejavniki, po katerih ugotovimo, da so naše preference do kave popolnoma nasprotne od naših prijateljev in znancev. Dobro kavo prepoznamo predvsem po treh bistvenih elementih:

 

- vrsta;

- poreklo

- proces obdelave.

 

Začnimo pri prvem elementu in tukaj je mala zanimivost: ali ste vedeli, da na svetu obstaja približno 60 vrst kave? Mnoge od njih niso niti tako prepoznavne, vendar lahko pojasnimo detajle dveh najbolj znanih vrst, to sta: arabica in robusta.

 

Arabica je najbolj cenjena sorta kave, zrno je podolgovate, ovalne oblike in zelene barve. Ta kava je bolj prefinjena v primerjavi s sorto Robusta, pravzaprav je nekoliko slajša in blage arome, kava pridobljena iz te sorte ima bolj kompaktno kremo. Prihaja iz srednje Amerike, južne Amerike in vzhodne Afrike.

 

Robusta pa ima okrogla zrna in temnejšo rumeno zeleno barvo, intenziven in močnejši okus v primerjavi z Arabico. Iz te sorte se pridobiva močna, polna kava z več kreme. Največ proizvajalcev je v zahodni Afriki in Aziji, posebej v Vietnamu in Indoneziji.

 

Kava je pravzaprav tipičen proizvod s področja ob Ekvatorju, tako da pogosto slišimo izraz Coffe Belt, oziroma „kavni pas“ ki označuje področje, kjer je največ proizvajalcev tega fantastičnega zrna, ki ga vsakodnevno uživamo.

 

Proces proizvodnje je tisti, ki daje edinstven okus naši kavi. Vsako zrno gre skozi tri procese: trgatev, obdelavo in praženje. V zadnjem procesu zrno izgubi težo, vendar se mu poveča volumen in zrno dobi značilno rjavo barvo, ki pa je odvisna od praženja in je lahko bolj svetla ali temnejša.

Pokušanje

Pokušanje

Ko se pražena zrna zmeljejo, so pripravljena za pripravo našega priljubljenega napitka – KAVE. Pri pokušanju kave moramo biti pozorni na kave:

 

 

Krema: mora biti homogena in ne predebela ter hkrati konsistentna.

 

Vonj: to je mogoče značilnost, ki se nam najbolj ureže v spomin. Jutranji vonj po kavi, ko se prebujamo ali vonj po kavi v naši priljubljeni kavarni. Vonj kave je bogat in zaokrožen. Pri kavi, ki ima močnejše telo, pa lahko začutite note čokolade ali karamele.

 

Okus: grenka kava? Ne, hvala! Dobra kava je mešanica grenkega, sladkega in kislega.

 

Telo: telo kave je lahko lahko, srednje močno ali polno. Kave, ki imajo polno telo, so močne in skoraj goste konsistence, bolj kremaste in zaokrožene. Te značilnosti so manj poudarjene pri kavi, ki imajo srednje močno ali lahko telo.

 

Naknadni okus: po pokušanju kave v ustih ostanejo naknadni okusi, ki tvorijo tako imenovani Aftertaste. Kakovost kave se prepozna po naknadnem okusu, saj mora ostati prijeten.

Nasvet strokovnjaka

Nasvet strokovnjaka

 

Kako uživati v kavi? Pozabite teorije in razne dejavnike, ki vplivajo na dobro kavo. Razkrili vam bomo skrivnost: kavo obvezno premešajte, preden jo popijete! Zakaj: espresso kava ima celo 3 sloje, od dna skodelice do površine, ki se razlikujejo po količini raztopljenih snovi. Pri dnu je njihova koncentracija največja in to je najbolj kisli sloj kave. Ko gremo proti površini, se izgublja okus kislosti in prehaja do grenkega bolj tekočega dela kave. Če espresso premešamo, bomo uživali v uravnoteženih okusih pri vsakem požirku.

 

Da bi spoznali svet kave bofrost* smo zaupali izkušenemu podjetju Hausbrandt in oblikovalcu Guzzini: nabavite čudovit aparat za kavo Guzzini in naročite svoje najljubše kapsule, 9. različnih okusov.